Wie een pad aanlegt in de tuin of op de oprit, heeft veel mogelijkheden om uit te kiezen. Tegels, stenen, een onverhard paadje, het kan allemaal. Wat je ook kan doen, is om een halfverhard pad aan te leggen. Dit is een pad dat het midden houdt tussen stenen of tegels en een volledig onverhard stukje grond. En wie ervoor kiest, zal al snel van de vele voordelen van deze vorm van verharding profiteren.

Het geeft een natuurlijke uitstraling

Halfverharding komt in vele vormen; je kan kiezen voor het welbekende grind, maar ook voor betonmix, steenslag en kleischelpen. Welke je ook kiest, een keuze voor halfverharding betekent dat je pad een natuurlijke uitstraling krijgt. Wie stenen of tegels gebruikt ziet deze natuurlijke uitstraling helemaal niet meer terug. Dat kan een weloverwogen keuze zijn, maar wie een fraaie tuin heeft waar veel aandacht is besteed aan het plantenleven, ziet de tuin natuurlijk ook graag aangevuld worden met een paadje dat diezelfde sfeer blijft uitstralen.

Water kan er prima doorheen en stroomt niet naar het riool

Als het hard regent, zijn tegels en stenen ontworpen om het water rechtstreeks naar het riool te laten stromen. Bij halfverharding gebeurt niet niet. Zeker als het materiaal vrij ruw is en een losse toplaag heeft, zakt het water snel de grond in. Andere vormen van halfverharding houden het water juist een tijdje vast. Wat ze ook doen, het regenwater vindt zijn weg terug naar de grond en dus naar de natuur, zoals het bedoeld is.

Het is een duurzame ondergrond

Duurzaamheid werkt twee kanten op; het materiaal dat je gebruikt kan ontstaan zijn uit natuurproducten en dus milieuvriendelijk zijn, of het gaat juist heel lang mee. Halfverharding heeft ze allebei. De grondsoort is eigenlijk altijd ontstaan in de natuur, waarmee het gebruik ervan ook geen schadelijke effecten heeft voor de flora waar het tussen gaat liggen. Andere vormen van halfverharding zijn weer gemaakt van gerecycled materiaal, wat eveneens goed nieuws is voor de omgeving. Daar komt bij dat veel vormen van halfverharding lang meegaan en redelijk onderhoudsarm zijn. 

Het onderhoud van halfverharding
Zoals gezegd stelt het onderhoud van de gemiddelde halfverharding niet heel veel voor. Wie eens in de paar jaar de toplaag een beetje aanvult, is al een heel eind. Het aanvullen van die toplaag doe je om verzakte plekken te herstellen en het pad weer mooi egaal te krijgen. Soms kan het gebeuren dat onkruid zich een weg door de halfverharding weet te wurmen. Wie de ondergrond regelmatig even aanharkt, zal zien dat dit onkruid een stuk zeldzamer wordt, omdat het simpelweg geen kans krijg om te groeien. Ook algenvorming kan hiermee worden tegengegaan en mocht je er toch last van krijgen, prik dan wat kleine gaten in de zandfundering. Dit zorgt ervoor dat het water beter wordt afgevoerd en de algen een stuk minder kans krijgen. Al met al is het onderhoud aan halfverharding weinig verheffend; hark de toplaag af en toe om en kijk eens in de paar jaar of er ook verzakkingen zijn opgetreden. Is dat het geval, vul de toplaag dan een beetje aan en je pad is weer als nieuw.