Het is heerlijk wanneer in de lente de bloementjes weer boven komen. Maar het is nog fijner wanneer een tuin er het hele jaar leuk bij staat. Daarom hierbij wat tips voor een gezonde tuin in de winter. 

De wintertuin: Zo pak je het aan 

De takkenril 

Om meteen met de deur in huis te vallen is de eerste tip het aanleggen van een takkenril. Een takkenril is een stapel takken en hakhout tussen palen wat een afscheiding creëert. Het ziet er niet alleen stoer uit, maar zorgt ook nog eens voor een schuilplek voor vogeltjes en andere kleine dieren.

 
De reden dat dit een goede tip is voor een gezonde tip heeft te maken met wat er uiteindelijk met het hout gebeurt. Door de tijd heen vergaat het langzaam en eindigt het in de bodem. Op die manier wordt de bodem gevoed. 

De aarde laten rusten 

Wanneer je de grond om spit verstoor je onbewust het natuurlijke bodemleven. De grond zit namelijk vol mieren, wormen en andere insecten en diertjes. Dit vind je misschien niet een smakelijk idee, maar zij zorgen er juist voor dat de bodem gevoed wordt met de nodige voedingsstoffen. En dit is vooral in de winter erg belangrijk. 

Afwatering checken 

Loopt het water goed weg? Dat is de vraag die bij deze tip centraal staat. Kijk goed naar de irrigatie in je tuin om te kijken of alle planten wel genoeg water krijgen. Is dit niet het geval? Dan zijn er verschillende mogelijkheden dit aan te pakken. Je kunt bijvoorbeeld een fles met gaatjes ingraven of met slangen en buizen in de weer. Durf je het zelf niet aan? Dan kun je ook altijd een tuinman om hulp vragen. 

Uitgebloeide planten laten staan

Sommige planten en siergrassen komen echt tot hun recht in de winter wanneer je ze niet snoeit en er vorst op staat. Ook is het zeer geschikt voor vogeltjes, omdat er nog zaadjes in zitten waarvan zei kunnen snoepen. 

Veel succes! 

Zo zijn nog veel meer tips voor het verkrijgen van een gezonde tuin. Denk aan het aanbrengen van een compost hoop, of de bodem bedekken met een mulchlaag. Zo kun je het hele jaar van je tuin genieten.