Urban farming
Terwijl steden steeds groter en hoger worden, is er een concept ontstaan dat de grijze steden een stukje groener maken; urban farming. Door onbenutte ruimte, zoals platte daken en braakliggende velden, te gebruiken om voedsel te verbouwen, wordt er niet alleen een groener, maar ook een gezonder stadsleven gecreëerd.
Steeds populairder
In de laatste tientallen jaren zijn steden over de hele wereld explosief gegroeid. Gebouw na gebouw wordt uit de grond gestampt en steeds meer groen verdwijnt. Toch doen stadsbewoners er alles aan om hun thuis van een beetje groen te voorzien. Naast grote parken aan te leggen en bomen te planten, wordt er nu ook gebruik gemaakt van urban farming. Hierbij worden platte daken op flatgebouwen en ongebruikte stukjes land ongebouwd tot minituin, soms zelfs met eigen kippenren. In deze kleine tuinen kunnen mensen de handen uit de mouwen steken en voedsel verbouwen. Hiermee wordt de stad dus niet alleen groener, maar verlagen ook de maandelijkse uitgaven aan eten door een deel van het eten zelf te verbouwen. Een win-winsituatie dus.
Altijd vers, altijd gezond
Door het hele jaar heen zijn er verse groenten en fruit in de supermarkt te koop. Het grootste gedeelte van dit voedsel komt echter niet uit Nederland. Dit komt doordat groenten en fruit seizoensgebonden zijn: slechts in enkele maanden of soms zelfs weken worden groenten en fruit geoogst. Doordat veel Nederlanders liever het hele jaar door een sinaasappel of witte kool wordt veel van dit eten geïmporteerd. Dit heeft echter een aantal vervelende gevolgen: doordat de groente en fruit nog lang moet reizen, worden vruchten onrijp geoogst. Daarnaast zorgt het vervoeren voor meer CO2 uitstoot, wat slecht is voor het milieu. Daarom is het beter om producten uit eigen land te eten. En wat is er lekkerder dan groenten en fruit uit eigen tuin? Daarnaast zorgt een moestuin er ook voor dat je zelf meer in beweging komt. Zo moet je onkruid wieden, planten water geven en wanneer het zover is ook gewassen oogsten. Urban farming is dus niet alleen goed voor de omgeving, maar ook voor jezelf.