We kunnen er eigenlijk niet echt meer omheen: klimaatverandering. Steeds meer wordt het duidelijk dat we met zijn allen onze wereld aantasten door onze leefgewoontes. Het eten van vlees, het gebruik van auto’s, het vliegen naar verre bestemmingen en overmatig stroomverbruik zorgen er allemaal voor dat het CO2 gehalte in onze atmosfeer stijgt. Op korte termijn zijn de problemen nog te overzien, maar als we niet opletten dreigt in de toekomst een wereldwijde ramp. De eerste natuurrampen zijn al te zien, denk aan de bosbranden in Brazilië en Australië, de overstromingen in Bangladesh en de sprinkhanenplaag in de hoorn van Afrika. Gelukkig kunnen wij daar met zijn allen wat aan doen. Door simpelweg meer groen in onze tuinen te plaatsen. Planten zorgen namelijk voor een afbraak van CO2. Zelfs met een kleine stadstuin is dit mogelijk! Hoe? Dat lees je hieronder.

Je kleine stadstuin omtoveren doe je zo!:

Het beste wat je kunt doen is de tegels uit je tuin halen. Ondanks dat deze makkelijk zijn in het onderhoud, zijn ze ontzettend slecht voor de natuur. Daarnaast zorgen ze er ook nog eens voor dat regenwater niet weg kan lopen, waardoor met een beetje pech je huis overstroomt, wanneer het weer een keer goed hard regent. Veel planten zijn daarnaast ook nog eens onderhoudsvriendelijk. Je hoeft ze bijvoorbeeld niet terug te snoeien en sommige bodembedekkers laten ook nog eens niet of nauwelijks onkruid door. Bonuspunt is dat ze er ook nog eens leuker uitzien dan die grauwe grijze tegels. Is dit geen optie? Overweeg dan om een leuke Buitenpot aan te schaffen. Dit kost veel minder dan de aanleg van een nieuwe tuin, maar ziet er al heel snel goed uit. Alleen niet vergeten om af en toe water te geven in de zomer, anders verdrogen ze het voordat je er ergen in hebt!

Wat kun je doen als wel de ruimte in je tuin hebt?

Als je wel de ruimte hebt kun je natuurlijk gewoon nieuwe planten kopen. Dit is goed voor het milieu, ziet er beter uit als stoeptegels of asfalt en geeft een vrolijke vibe. Vooral wanneer jouw bloemen of planten in de lente en zomer volledig in bloei staan. In de herfst en winter geven ze weer een hele andere sfeer. Je kunt spelen met de grootte van planten, met de diepte, soorten en maten, en noem het allemaal maar op! Daarnaast kun je het afwisselen met een grasveld, een vijver of vlonder. Allemaal manieren waarop jij jouw tuin op kan fleuren. De ene manier kost meer tijd en middelen dan de ander. Zoals je zult begrijpen kost graszaad minder dan de aanleg van een vijver. Probeer de plannen daarom af te stemmen op jouw budget en mogelijkheden!

Mag een terras dan helemaal niet?

Natuurlijk is het zeker niet verboden om een terras aan te leggen met wat tegels erin verwerkt. Dit kan juist ontzettend mooi zijn en een strak design geven. Maar probeer dit te beperken en ook aan alternatieven te denken die wat meer groen met zich meebrengen. Leuker voor je tuin en beter voor ons mileu!