Verse Kruiden

Wanneer je groene vingers hebt en graag in de keuken staat, is het kweken van verse kruiden misschien wel iets voor jou. Niet alleen ruiken verse kruiden heerlijk, ook kun je ze zo plukken om te gebruiken in een van je recepten. Bovendien zijn de meeste kruiden heel gemakkelijk om zelf te kweken. Zelfs zonder groene vingers kun je dus al een eigen levende kruidenkast maken.

Smaak geven aan je leven

Ondanks dat het geweldig is om kruiden uit eigen tuin te koken, is het ook nog eens heerlijk om je eigen kruidentuintje bij te houden. Hoewel de meeste kruiden slechts kleine planten zijn, zijn er ook kruiden bij die als grote struiken verzorgd en onderhouden dienen te worden. Zo kan een laurierboom wel vijftien meter hoog worden als je het zijn gang laat gaan (met enkele keren snoeien per jaar kun je het formaat prima in toom houden). Hierdoor geniet je niet alleen in de keuken van je eigen verse kruiden, maar ook in de tuin, wanneer het zonnetje mooi schijnt en de heerlijke geuren je neus binnendringen.

kruiden

Welke kruiden passen het beste bij jou?

Hoewel er honderden soorten kruiden bestaan, zul je slechts een aantal van deze kruiden kwijt kunnen in je tuin. Hierbij is het vanzelfsprekend dat je voor kruiden kiest die zowel bij jouw kookstijl als jouw tuin passen. Om de keuze iets te vergemakkelijken, worden hier drie bekende kruiden genoemd.

 

Basilicum

Basilicum

Alhoewel dit wereldwijd bekende kruid vooral veel terugkomt in de Italiaanse keuken, is basilicum ook in de Mexicaanse keuken niet onbekend. Basilicum is vaak in gedroogde en verse vorm in de supermarkt te verkrijgen. Het kruid wordt maximaal 45 cm hoog en 30 cm breed. Ondanks dat het een vaste plant is, komt het vaak voor dat basilicum de Nederlandse natte winter niet overleefd. Basilicum houdt van zon en wil (wanneer het niet regent) om de paar dagen een beetje water. Door te veel water kan basilicum doodgaan.

Tijm

Tijm

Net zoals basilicum wordt tijm veel gebruikt in de Italiaanse keuken. Daarnaast past tijm ook goed bij gerechten met rood vlees en worden er enkele likeuren met tijm bereidt. Tijm is een houtachtige plant die ongeveer 30 cm hoog wordt en kleine donkergroene blaadjes heeft. Tijm is een vaste plant en kan dus enkele jaren probleemloos in je (moes)tuin blijven groeien. Het kruid houdt van zon en weinig water, te veel water kan de plant doen afsterven.

Bieslook

Bieslook

Bieslook heeft een zachtere smaak dan tijm of basilicum, maar is hierdoor zeker niet minder lekker. De langwerpige steeltjes van bieslook worden vaak gebruikt als garnering van een gerecht of fijngehakt om zo door een gerecht te verwerken. Bieslook stengels kunnen bijna een meter hoog worden, al wordt de smaak minder naarmate bieslook ouder en groter wordt. Ook bieslook is een vaste plant en houdt van een plekje dat zowel zon als schaduw krijgt. Bieslook wil constant genoeg water hebben; met te weinig water worden de stengels zacht en geel.