Naarmate steden zich ontwikkelen, komen we steeds minder in contact met de natuur.

Het is echter bewezen dat het hebben van planten in huis de luchtvochtigheid verhoogt, de luchtkwaliteit verbetert en zelfs de concentratie kan verbeteren – om nog maar te zwijgen van het feit dat landschapsarchitectuur een zeer ontspannende activiteit kan zijn.

Met al deze voordelen in het achterhoofd worden architectuurprojecten die de landschapsarchitectuur integreren steeds meer gewaardeerd en worden ze een voordeel voor deze professionals. Bekijk hieronder alles wat een landschapsproject kan bieden voor de ontwikkeling van een stad.

Het belang van de landschapsarchitectuur

Landschapsarchitectuur is belangrijk omdat het een mooie tuin plant volgens de kenmerken van de regio (nat, droog…), het land, de grondsoort, de stijl/inrichting van de woning, de smaak, de bereidheid en de beschikbaarheid van de eigenaar van de woning of het project.

Alles wordt in overweging genomen om een mooie, unieke en aantrekkelijke ruimte te creëren voor de bewoners of voor commerciële doeleinden.

Tegenwoordig is de landschapsarchitectuur hooggekwalificeerd, dat wil zeggen dat ze wordt ontwikkeld door competente professionals, zoals een landschapsarchitect, een agronoom of een andere gespecialiseerde professional. De belangrijkste doelstellingen zijn het verbeteren van de esthetiek, de functionaliteit, de veiligheid, het comfort en zelfs de privacy van de omgeving.

Het beroep van landschapsarchitect

De landschapsprofessional kan onder andere tuinen, recreatiegebieden, paden en bestrating creëren die op een functionele en creatieve manier in de omgeving kunnen worden ingebracht.

Deze professional moet, naast het uitwerken van groene plekken, voorzichtig zijn met het aanpassen van de kleuren, de verlichting en de grootte van het gebied voor de ontwikkeling van de omgeving.

Zie hieronder de segmenten waarin een architect, bedrijf of landschapsarchitect kan optreden:

Landschapsarchitectuur

De landschapsarchitect van dit gebied kan in verschillende modaliteiten van het landschappelijk segment in de publieke en private sfeer optreden, met als doel de oplossing van stedelijke en ecologische vraagstukken die relevant zijn voor de landschapsarchitectuur, rekening houdend met de functionele, esthetische en milieuaspecten.

Interieur Landschapsarchitectuur

Deze professionele kan interieur- en landschapsarchitectuur, gericht op het ontwerpen en uitvoeren van comfortabele, menselijke, speelse en functionele omgevingen die voldoen aan de fysieke en psychische comfort behoeften van mensen.

Milieu en landschap

De landschapsarchitect werkt hier publieke en private projecten van het stadslandschap met een woonkarakter uit; hij evalueert de rollen van de ruimtes en werkt methoden en technieken van ruimte-interpretatie uit, met de nadruk op milieunormen.

In privé en openbare ruimtes

De hovenier in deze sector kan landschapsprojecten ontwikkelen voor private of publieke gebieden, op zoek naar het welzijn van het doelpubliek. In deze sector gaat het om projecten voor bedrijven, gebouwen, woonwijken en woonwijken zoals woningen en appartementen.

Wilt u ook uw tuinontwerp in Amstelveen laten uitdenken en uitwerken door een professional? Lees dan meer informatie op jongeriustuinen.nl.