Afgelopen jaar was een druk tuinjaar. Hoveniers hadden het drukker dan ooit en ook bij tuincentra liep het storm. Om even terug te kijken op het afgelopen jaar zetten we de 10 populairste tuinplanten van 2020 op een rijtje.

 

Ben je op zoek naar mooie planten voor in je tuin, maar weet je niet zo goed welke? Vraag dan eens aan hoveniers zoals Habro Tuinen om advies. Hoveniers weten vaak precies wat bij jouw tuin en omgeving past en kunnen zo jouw perfecte tuin ontwerpen en aanleggen.

Hortensia

De hortensia is misschien wel de meest gebruikte tuinplant aller tijden. Deze plant is een prachtige hoge bloeier en is in veel verschillende kleuren te verkrijgen. De hortensia veranderd van kleur, wanneer de zuurgraad van je grond anders is. Je kunt dus zelfs de kleur van je hortensia beïnvloeden.

Rozen

De roos is een echte klassieker, niet alleen met Valentijn, maar ook gewoon in de tuin. Je ziet ze in allerlei soorten kleuren en maten. Er zijn behoorlijk veel verschillende soorten rozen. Zo zijn er trosrozen, klimrozen, heesterrozen, patiorozen, grootbloemige rozen en bodembedekkende rozen. De toepassingen van deze plant zijn dan ook eindeloos.

De vlinderstruik

Niet alleen is de vlinderstruik een prachtige plant voor in de tuin, hij is ook nog eens multifunctioneel. De vlinderstruik heeft namelijk een prachtige bloem en is verkrijgbaar in zowel paars als wit. De struik kan tot wel 2 meter hoog worden en geeft gedurende de gehele bloeitijd een heerlijke geur af. Natuurlijk heeft de vlinderstruik niet voor niets deze naam gekregen. De plant dankt zijn naam aan de vele vlinders die hij jaarlijks aantrekt. Ook nog eens een goed voor een insectenvriendelijke tuin dus!

Lavendel

Deze plant is een plant die bijna niet kan missen in je tuin. Lavendel komt ieder jaar terug in heel veel tuinen en dat is niet zo gek. Het is een prachtige, langbloeiende plant die vrij makkelijk te onderhouden is. Net als de vlinderstruik hierboven is het echt een insectenvriendelijke plant; bijen, vlinders en andere bestuivers zijn er gek op. Lavendel heeft nog meer gemeen met de vlinderstruik. Zo is lavendel officieel namelijk ook een struik, heeft de bloem die kenmerkende paarse kleur en heeft de plant een heerlijke geur. Lavendel ruikt zelfs zo sterk en lekker, dat het erom bekend staat een rustgevende werking te hebben. Leg een beetje lavendel in je slaapkamer en je slaapt als een roosje! 

Klimop

Als laatste in dit lijstje kun je de klimop terug vinden. Deze wintergroene klimkanjer kom je enorm vaak tegen in tuinen en dat is helemaal niet zo gek. Zoals we hierboven al schrijven, blijft de klimop het hele jaar door groen, wat je tuin een gezellige frisse sfeer geeft. Ook midden in de winter, wanneer de rest van de planten er nogal dood uitzien. Hoewel we de klimop vaak langs schuttingen als erfafscheiding zien groeien, is de plant ook erg geschikt als bodembedekker of kleine heerser.