Wanneer een boom jouw complete uitzicht bederft, is het natuurlijk het beste om deze boom te verwijderen. Bomen kunnen getroffen zijn door het onweer of omgewaaid zijn door harde wind, maar het kan ook best zijn dat je zo langzamerhand wel eens klaar bent met het oprapen van al die hazelnoten of eikels die ervan afvallen. Ook bestaat de mogelijkheid dat het jaarlijkse ‘bladharkfestijn’ wel eens verveelt. In deze gevallen is het zeker aan te raden om jouw boom gewoon weg te halen, maar hoe doe je dat? In dit artikel lees je alles wat je moet weten voordat je een boom gaat verwijderen.

Kappen

Allereerst bestaat de mogelijkheid om een boom te kappen. In deze gevallen gebruik jij, of iemand die je inhuurt, een bijl of kettingzaag om jouw boom om te zagen of te hakken. Het voordeel hiervan is, is dat jij in één keer van de boom af bent, maar een nadeel kan zijn dat de wortels van de boom gewoon blijven staan. Wanneer je dus op de plek van de boom bijvoorbeeld een tuinhuis wilt laten bouwen, is dit een onmogelijke opgave als er nog allemaal wortels en resten liggen van de eerder gekapte boom. Een belangrijk punt bij het kappen van bomen is hiernaast ook nog dat je zeker weet dat je over voldoende kennis beschikt. Bedrijven hebben over het algemeen jarenlange ervaring en weten vrijwel alles over elke boom, maar dit kan bij jezelf nog wel eens tegenvallen. Het is dus compleet af te raden om zonder enige kennis, om kosten te besparen, zelf aan de gang te gaan met een hakbijl.

Rooien

Naast het kappen van een boom kun je ervoor kiezen om bomen te laten rooien. In dit geval zit je niet met eventuele wortels en resten. Dit is de perfecte oplossing wanneer je van plan bent om bijvoorbeeld een tuinhuis, overkapping of schutting op de eerdere plek van de boom te plaatsen. Voor het laten rooien van een boom geldt in principe hetzelfde als voor het kappen van een boom: besteed deze klus uit aan de mensen die er daadwerkelijk verstand van hebben. Wanneer je zelf aan de gang gaat is de kans op verspilde tijd, energie en uiteindelijk ook kosten erg groot. Hiernaast loop je nogal een groot risico als je niet beschikt over de juiste kennis. Pas dus goed op!