Eén van de populairste soorten taxussen van Haag-Heg is de Taxus Baccata, een oude Europese plantensoort met een dicht naaldendek en leuke bessen. Ook kan je deze tuinplant als losse plant neerzetten: een Taxus Baccata kan tot een hele grote boom uitgroeien.

Hoe moet je een Taxus Baccata planten? Lees hier een duidelijke uitleg!

Waarom een Taxus Baccata planten?

De Taxus Baccata is een conifeer met zachte, donkergroene naalden die inheems is ons land. Hij wordt al eeuwen aangeplant voor de sier en voor het waardevolle, buigzame hout. Tegenwoordig kiezen veel mensen voor Taxus Baccata planten als heg. Die is mooi vol, ondoordringbaar en groeit langzaam, zodat je niet jaarlijks grote stukken hoeft te snoeien. Taxussoorten zijn sterke struiken. Als ze eenmaal aanslaan op hun nieuwe standplaats heb je er dan ook tientallen jaren plezier van.

Een Taxus Baccata planten als heg doe je zo

Als je een Taxus Baccata heg gaat oprichten, dan is de herfst tot de lente de aangewezen tijd. Graaf eerst een rechte geul die ongeveer even diep en twee keer zo breed is als de kluit van de planten. De bodem van de geul spit je ook even goed om met een spade: zo kunnen de wortels van de taxus er goed in vastgroeien. Vul de geul met water.

Daarna maak je de jonge taxusplantjes met kluit en al voorzichtig los uit hun potten. Zet ze rechtop op de bodem van de geul, met de bovenkant van de kluit op het niveau van je tuin. Ongeveer 2 of 3 plantjes per strekkende meter leveren een mooie, dichte heg op.

Nu is het zaak om de rest van de geul dicht te gooien en tegelijk de plantjes recht overeind te houden. Het is handig om met twee mensen te werken: de ene persoon dicht de geul, terwijl de andere de planten recht omhoog houdt. Vul de geul met de weggegraven grond. Je kan daar eventueel plantaarde doorheen mengen. Druk de grond stevig maar voorzichtig aan – de grond moet op de kluiten aansluiten, maar niet de wortels beschadigen.

Zo ga je door met de heg van Taxus Baccata planten. Op het einde kan je scheef hangende planten nog voorzichtig corrigeren. Geef flink water, ongeveer een emmer per plant, en herhaal dat een paar keer in de dagen daarna.

Een Taxus Baccata planten in de volle grond

Als je de taxus als sierboompje wilt gebruiken en in zijn eentje in de volle grond wilt planten, ga je eigenlijk hetzelfde te werk. Kies een grotere plant die sneller mooi op formaat is. Keer de mooiste kant van de taxus naar voren. Graaf dan een kuil die in verhouding is tot het formaat van de kluit, en volg de aanwijzingen voor de taxushaag.

 

Bron: Haag-heg.nl