Wanneer je gaat bouwen of verbouwen, kom je op een gegeven moment op een punt waar je na moet denken over je dak. Wil je een plat dak of toch liever een hellend dak? Uiteraard kan de dakdekker je alles vertellen over deze twee verschillende daken. Wil je nu alvast weten wat de voordelen van een plat dak zijn ten opzichte van een hellend dak? Lees dan snel verder.

Meer ruimte dankzij het platte dak

Een plat dak betekent meer ruimte. Je hebt geen last van schuine wanden, omdat het plat dak over de hele ruimte zit. Je kunt dus makkelijk een kast in de hoek plaatsen of glazen wanden over de hele lengte laten maken. Zo geniet je in de woning ook van meer lichtinval. De ruimte waar het dak boven zit, is dus een volwaardige ruimte. 

Zonnepanelen

Een plat dak leent zich perfect voor zonnepanelen. Anders dan bij een hellend dak, waar je afhankelijk bent van hoe het dak gericht ligt, kun je bij een plat dak zelf de stand van de zonnepanelen kiezen. Dat betekent dat je ze altijd naar het zuiden gericht kunt plaatsen in de juiste hoek/helling. Op die manier leveren de panelen ook sneller wat op en kun je nog meer besparen op je energierekening. Je behaalt zo een optimaal rendement.

Mogelijkheid tot dakterras

Zeker wanneer je bij een aanbouw gaat voor een plat dak, kun je dit platte dak eenvoudig omtoveren tot een heerlijk dakterras. Zo verlies je misschien wel wat tuin met je aanbouw, maar kun je dat door middel van je dakterras makkelijk opvangen. Op je eigen dakterras kun je heerlijk genieten van de ondergaande zon met een drankje erbij. Lekker toch?

Goedkoper dan een hellend dak

Een plat dak is goedkoper in aanschaf dan een hellend dak. Je hoeft immers geen dure dakpannen of andere dakbedekking te kopen. Het plat dak wordt door de dakdekker voorzien van bijvoorbeeld bitumen of kunststof en netjes afgewerkt. Ook kan de dakdekker het plat dak voorzien van isolatie, zodat je er in de winter heerlijk warm bijzit en het zomers binnen juist lekker koel houdt. 

Eenvoudig te onderhouden

Een plat dak heeft wel wat vaker onderhoud nodig dan een hellend dak, maar het onderhoud stelt daarentegen weinig voor. Je zou ervoor kunnen kiezen de dakdekker jaarlijks langs te laten komen voor het onderhoud, maar je kunt ook zelf best wat doen. Wanneer het dak verder niet veel belopen wordt, is de kans op beschadiging een stuk kleiner. Door de rommel regelmatig van het dak te vegen, wordt de kans op verstopping van de doorloop, dakgoten en regenpijp verkleind en lekkage voorkomen. Dat voorkomt weer hoge reparatiekosten!