Het grote voordeel van kunstgras is dat het in vergelijking met natuurlijk gras slechts een minimaal onderhoud nodig heeft. Het enige dat u hoeft te doen is regelmatig het gras borstelen zodat de vezels mooi recht blijven staan. Het onderhoud van kunstgras neemt dus niet veel tijd in beslag. Dit kan u eenvoudig zelf doen. De kunstgras specialist in Almere of kunstgras expert in Breda kan hier ook bij helpen en advies geven.

Regen is in principe het beste schoonmaakmiddel voor uw kunstgras. De regenval maakt het grastapijt vrij van stof, pollen of ander mogelijk afval. In regio’s waar regen zeldzaam is, of waar er over een lange tijd een periode van droogte kan heersten, is het aan te raden om de grasmat eens volledig nat te spuiten met een tuinslang.

Bijkomend onderhoud van kunstgras

Wanneer u intensief op het kunstgras bezig ben, dat kan het nodig zijn dat u wat extra vulzand dient toe te voegen. Bladeren die op het kunstgras vallen kan u snel en eenvoudig met een bladblazer verwijderen. Voor het verwijderen van vuile plekken kan u gebruik maken van een hogedrukreiniger. Let hier wel bij op dat u niet te dicht bij het kunstgras spuit. Houdt dus zeker een afstand van ongeveer 40 cm tussen het kunstgras en de hogedrukreiniger. Opmerking: Let zeker op voor plaatsen met veel schaduw, dit zijn immers de geliefkoosde plaatsen waar algen en mossen ontkiemen.

Stappen in het onderhoud van kunstgras

  1. Verwijder alle afval
  2. Gebruik een bladblazer om het overige afval weg te blazen en om het gras weer mooi rechtop te doen komen. Blaas hiervoor in de richting van de grastoppen.
  3. Indien u huisdieren heeft die hun behoefte hebben gedaan in uw kunstgras tuin: Maken de vuile plaatsen proper met azijn, laat goed inweken en spoel vervolgens overvloedig met water.
  4. Sproei het kunstgras maandelijks proper

Borstelen van het kunstgras

Na het aanleggen van uw kunstgras tuin of terras, kunnen de graszoden nog plat liggen. De grasmatten zijn immers opgerold wanneer u deze aankoopt. Om de graszoden recht te laten komen, borstelt u uw kunstgras voorzichtig op met een harde borstel. Op deze manier zorgt u ervoor dat de grassprieten weer rechtop komen te staan. Intensief gebruik van de kunstgrasmatten kan er voor zorgen dat het gras opnieuw plaat gaat liggen. Daarom is het verstandig om tijdens het onderhoud van uw kunstgras, het kunstgras gazon op regelmatige basis eens te borstelen.

Kunstgras borstelen: het materiaal
Om uw kunstgras te kunnen borstelen hoeft u geen enorme investeringen te doen. Een doodgewone harde borstel is hiervoor meer dan voldoende. Heeft u echter een zeer omvangrijk terrein of bent u een sportclub en zou het onderhoud teveel tijd in beslag nemen? Dan kan u altijd opteren om een mechanisch borstel-systeem aan te kopen. Het kunstgras borstelen zal dus de enige echte taak op het vlak van onderhoud zijn die u regelmatig zal moeten uitvoeren als u wil dat u kunstgras mooi rechtop blijft staan.