Je ziet het steeds vaker, tuinen helemaal volgepakt met terrastegels. Het liefst zo groot mogelijk en zo min mogelijk naden. Er wordt gedacht dat er hierdoor minder onderhoud nodig is aan de tuin. Echter is dit niet zo, er moet nog steeds geveegd worden en het onkruid moet nog steeds verwijderd worden. Een Tuin vol tegels is daarnaast helemaal niet zo goed voor het milieu. Water kan niet weg, het houdt hitte vast, de bodem verstikt en is er minder biodiversiteit. Daarom eruit met de tegels en erin met het groen.

Het effect van minder bestrating

Het hebben van minder bestrating in je tuin heeft veel voordelen voor jou en het milieu. Allereerst houdt je het in de zomer aanzienlijk koeler in je tuin, tegels houden namelijk warmte vast. In dichtbebouwde, stedelijke gebieden kan dit wel tot zeven graden schelen ten opzichte van het buitengebied. Een andere voordeel is het beter wegzakken van het regenwater in de bodem. Wanneer de gehele tuin bestraat is, loopt het water regelrecht het riool in. Het gevolg hiervan is dat het riool de hoeveelheid water niet aan kan en zorgt voor overstromingen. Door bestrating weg te halen maak je ook meer ruimte voor Planten. Planten trekken zowel boven als onder de grond meer insecten aan. Op deze manier draag je actief bij aan het verbeteren van de biodiversiteit.

Meer groen in je tuin

Het aanpassen van je tuin kan een tijdrovend en arbeidsintensief karwei zijn. Je moet de tegels eruit wippen, geel zand vervangen voor zwart en dan alles nog afvoeren. Denk daarom van te voeren goed na over hoe je de tuin wil aanpassen. Hierbij is het in veel gevallen ook mogelijk om de tegels te hergebruiken. Je hebt hierdoor minder werk met het afvoeren en het scheelt aanzienlijk in de portemonnee. Wanneer je zelf niet zo handig bent kun je er voor kiezen gebruik te maken van een hovenier. Zij kunnen je vaak in veel opzichten helpen. Zowel in het ontwerp, als het hergebruiken van materialen tot het zorgen voor een diversiteit aan planten.

Eigen ervaring

Voor een half jaar geleden hebben wij onze tuin ook opnieuw laten aanleggen. De tuin was voorheen helemaal bestraat. Wij hebben er voor gekozen een deel van de bestrating te verwijderen. Hier hebben wij vervolgens een aantal borders geplaats en een stuk gras. Wil je ook meer groen in je tuin? Benieuwd naar de mogelijkheden? Tuinaanleg Almelo heeft ons hier uitstekend advies in gegeven. Wij zijn zeer tevreden met het resultaat en de mogelijkheden die ze aanboden.