Het voorjaar is begonnen! Het wordt langer licht, alles in de tuin begint weer te groeien en je ruikt regelmatig al wat gemaaid gras, oftewel het voorjaarsgevoel is begonnen!

Tuinonderhoud

Het is dus de hoogste tijd om je tuin weer een goede voorjaarsbeurt te geven. Wanneer je de tuin regelmatig onderhoud kun je ervoor zorgen dat bloemen, planten en grasvelden vele jaren mooi blijven groeien. Na het onderhouden van je tuin kun je weer voldaan genieten van je eigen stukje natuur.

Voor al dit tuinwerk kun je een hovenier inschakelen, maar je kan er ook voor kiezen om zelf de handen uit de mouwen te steken. Ik heb zelf de keuze genomen om de tuin werkzaamheden die ik gemakkelijk zelf kan uitvoeren ook zelf ga doen. Dit zijn werkzaamheden, zoals regelmatig het grasmaaien of overtollige begroeiing aanpakken.

Bemesting

In de periode tussen maart en april is het zeer belangrijk om je gazon goed te verzorgen, dit kan gedaan worden door je gras te bemesten. Door te bemesten wordt de groei van je gazon bevorderd en is het gras minder vatbaar voor ziektes en plagen. Ik maak zelf altijd gebruik van organische mest.

Grasmaaien

Wanneer het gras sterker wordt en daadwerkelijk harder gaat groeien, zal het gras ook regelmatig gemaaid moeten worden. Aangezien ik beschik over een groot gazon heb ik besloten niet een maaier aan te schaffen waar ik achteraan moet lopen. Ik wilde een maaier waarmee ik snel en gemakkelijk mijn gazon kon maaien. Op internet had ik al wat onderzoek gedaan naar de verschillende gazonmaaiers. Om zeker te weten dat ik de juiste keuze zou nemen, heb ik mij laten informeren bij de dichtstbijzijnde tuin en parkmachine winkel. Hier heb ik veel informatie gekregen over de verschillende mogelijkheden in gazonmaaiers, waarna ik vervolgens heb gekozen voor de Zero-Turn grasmaaier.

De Zero-Turn maaier is ontwikkeld om op een hoge maaiersnelheid het gazon te maaien. Buiten de snelle maaitijd heeft de Zero-Turn maaier een draaicirkel van 360 graden. Door deze draaicirkel ben je dus enorm wendbaar, waardoor maaien rondom obstakels geen probleem is. Door deze maaisnelheid bespaar ik onderhoudskosten en brandstofkosten. Deze gazonmaaier geeft mij dus veel voordelen.

Snoeien

Ik wilde meer werkzaamheden in mijn tuin zelf gaan uitvoeren. Zo wilde ik zelf de overtollige begroeiing kunnen aanpakken, zoals het snoeien van struiken en bomen. Dit wilde ik niet doen met een grote snoeischaar. Dit kost overigens veel tijd en kracht. Ik wilde een machine die ligt is en makkelijk in het onderhoud.

Draadloze kettingzagen

Voor het snoeien van wat dikkere takken kom je al snel uit bij een kettingzaag. Om erachter te komen welke kettingzaag geschikt was voor mijn wensen, ben ik wat onderzoek gaan doen bij een tuin en parkmachine websites. Hier kwam ik erachter dat er in kettingzagen veel verschillende modellen zijn. Ikzelf wilde absoluut geen benzine kettingzaag. Met deze kettingzagen heb je veel meer kosten aan brandstof en onderhoud. Ook is een benzine kettingzaag een stuk zwaarder. Dit vind ik niet prettig werken.

Als snel kom je dan uit op een accu kettingzaag. Deze zijn lichter en een stuk makkelijker in onderhoud. Zo zijn accu kettingzagen een stuk schoner en makkelijker te gebruiken. Aangezien ik de kettingzaag alleen zal gebruiken voor werkzaamheden, zoals een dikke struik snoeien en boomtakken inkorten, zal deze accu kettingzaag zeer geschikt zijn.

Na veel meer informatie te hebben gehad over vele tuinmachines, ben ik nu gelukkige eigenaar van mijn Zero-Turn grasmaaier en mijn nieuwe accu kettingzaag. Ik zal meer werkzaamheden zelf kunnen uitvoeren, waarna ik daarna voldaan kan genieten van mijn schitterende tuin.