Menig persoon wordt er erg gelukkig van: lekker de handen uit de mouwen steken en aan de slag in de tuin. Zeker als het weer meevalt kunnen veel mensen genieten van de hortensia snoeien. Lees dit artikel door voor tips om je tuin goed te onderhouden.

Zorg voor een gezonde bodem

Een van de belangrijkste dingen om je tuin goed te onderhouden heeft te maken met de boden. Het is erg belangrijk om de bodem of ondergrond van je tuin gezond en vruchtbaar te houden. Dit kan je doen door bijvoorbeeld compost of mest te strooien. Let wel op dat je niet te veel mest gebruikt. Daar worden planten juist slap en kwetsbaar van. Je kan een eigen composthoop bouwen door al het natuurlijk afval te verzamelen en te hergebruiken. Ook is het van belang om onkruid regelmatig te verwijderen. Eveneens is het bijhouden van je gazon erg belangrijk. Deze heeft twee keer per jaar bemesting nodig en het regelmatig maaien houdt je gras mooi en ziet er verzorgd uit.

Maak een goede planning voor onderhoud

Net als bij veel andere dingen in het leven is een planning voor tuinonderhoud erg belangrijk en handig om te maken. Maak bijvoorbeeld een schema om regelmatig terugkerend onderhoud systematisch aan te pakken. In dit schema is het erg belangrijk dat je rekening houdt met de jaargetijden. Het is namelijk niet verstandig om al je bomen, planten of bloemen helemaal kaal te snoeien net voor het begin van de winter. Eveneens vraagt je tuin in de zomer ander onderhoud dan in de winter. Neem dit mee in je planning van het tuinonderhoud.

Voorkom plagen en ziekten bij planten en struiken

Er zijn een aantal manieren om plagen en ziekten bij planten en struiken te voorkomen. Allereerst moet je aangetaste delen van een plant of struik verwijderen. Hierdoor voorkom je dat de ziekte zich gaat uitbreiden. Daarnaast is het goed om de planten wel eens af te spoelen met water. Zo voorkom je dat insecten met slechte bedoelingen zich nestelen in de plant of struik. Ook kan je gebruik maken van natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Hieronder vallen bijvoorbeeld: knoflook, neemolie en brandnetelgier. Als dit niet werkt kan je ook gebruik maken van chemische bestrijdingsmiddelen.

Gebruik het juiste gereedschap

Bij het onderhouden van je tuin gebruik je vanzelfsprekend veel gereedschap. Zorg ervoor dat dit gereedschap van goede kwaliteit is en dat het doet wat het moet doen. Het heeft geen zin om met een grasmaaier je struiken te gaan snoeien. Dat is slecht voor het gereedschap, maar bovenal ook voor de plant. Daarnaast spreekt het misschien voor zich, maar is het ook handig om het gereedschap goed te onderhouden. Met goed onderhoud gaat gereedschap vele malen langer mee dan wanneer je het buiten in de regen laat slingeren.