Schilderen is een van de meest effectieve en betaalbare manieren om je woonkamer een frisse, nieuwe uitstraling te geven. Echter, om een professioneel ogend resultaat te bereiken, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en over de juiste hulpmiddelen en materialen te beschikken. In dit artikel bespreken we wat je nodig hebt als je je woonkamer gaat schilderen.

Koop een trap zodat je overal bij kan

Een van de eerste dingen die je nodig hebt bij het schilderen van je woonkamer is een stevige en veilige trap. Een trap helpt je om gemakkelijk bij hogere delen van de muren en het plafond te komen, zodat je het schilderwerk gelijkmatig en nauwkeurig kunt uitvoeren. Kies een trap die de juiste hoogte heeft voor jouw woonkamer en zorg ervoor dat deze stabiel en veilig is om op te staan.

Een huishoudtrap of een inklapbare trap, met brede treden en antislipvoetjes is een goede keuze voor de meeste woonkamers. Deze trappen zijn gemakkelijk te verplaatsen, bieden voldoende hoogte en zijn eenvoudig op te bergen wanneer ze niet in gebruik zijn. Een goed voorbeeld van een dergelijke trap is de Alex huishoudtrap.

Ga je de buitenkant van het huis schilderen? Dan doe je er goed aan om een rolsteiger te kopen, zodat je veilig op hoogte kunt werken en alle benodigdheden direct bij de hand hebt.

Vergeet de kwasten en de verf niet

Kwasten zijn een essentieel onderdeel van je schildersuitrusting, en het is belangrijk om te weten welke soorten kwasten je nodig hebt voor jouw schilderproject. Er zijn verschillende soorten kwasten, elk ontworpen voor specifieke taken:

  • Platte kwasten: deze kwasten hebben rechte haren en zijn ideaal voor het aanbrengen van verf op grote oppervlakken, zoals muren en plafonds.
  • Ronde kwasten: ronde kwasten hebben een ronde vorm en zijn geschikt voor het schilderen van gedetailleerde of moeilijk bereikbare gebieden, zoals hoeken en randen.
  • Radiatorkwasten: deze lange, smalle kwasten zijn perfect voor het schilderen van moeilijk bereikbare plekken, zoals achter radiatoren en in nauwe ruimtes.

Daarnaast zijn er verschillende soorten haren die op kwasten worden gebruikt, zoals synthetische en natuurlijke haren. Over het algemeen zijn synthetische kwasten beter geschikt voor watergedragen verven, zoals latexverf, terwijl natuurlijke haren beter presteren met oliegedragen verven.

De kleur

Vergeet niet om de kleur uit te kiezen waarin je de muren wilt schilderen. Je kunt in de winkel verschillende standaard kleuren uitkiezen of een kleur laten mengen. Heb je een donkere muur en ga je die lichter schilderen? Dan mag grondverf zeker niet ontbreken voor een goede dekking. Bereken het oppervlak dat je moet schilderen goed voordat je de verf gaat kopen; zo voorkom je dat je tijdens het schilderen te weinig hebt en terug moet naar de winkel om verf bij te kopen.