Als er een gezellig moment is in de zomer, dan is het wel de barbecue! Het is de mogelijkheid om samen te komen met familie of vrienden en te genieten van het goede weer buiten. Toch kan een succesvolle barbecue niet worden geïmproviseerd. Er zijn enkele voorzorgsmaatregelen nodig om te voorkomen dat de maaltijd een nachtmerrie wordt. Een slechte timing, moeizame verlichting of te veel rook kunnen je feestje omzetten in een echte ramp voor jou en je gasten!

Het kiezen van het goede type barbecue

Er zijn drie soorten barbecues: houtskool, gas of elektrisch. Elk heeft zijn voordelen en je keuze zal afhangen van je gewoontes. Ook van hoe vaak waar je hem zal gebruiken.

De klassieke houtskoolbarbecue is zuinig en authentiek, maar het kan lang duren om aan te steken. Hij kan ook veel rook produceren. Wie deze ongemakken wil voorkomen, kan kiezen voor een Weber elektrische barbecue. Deze warmt op in een mum van tijd en zal geen last veroorzaakt in de buurt.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een vast BBQ te bouwen met bakstenen. Het voordeel is dat je deze kunt voorzien een extra grillrooster. Dit kan heel nuttig zijn wanneer je veel gasten moet ontvangen.

De juiste materialen in de buurt hebben

In het perfecte geval zou maar één persoon de BBQ mogen regelen, zodat er geen geknoei ontstaat. Draag hittebestendige handschoenen of pannenlappen die je onderarmen bedekken. Draag ook een schort om jezelf te beschermen tegen mogelijke vonken of spatten. Voor het bakken geef je best de voorkeur aan keukengerei met een houten handvat.

Voor vis of kwetsbaar voedsel, investeer je best in een dubbele grill die het voedsel zal omsluiten. Zo zal het niet uit mekaar vallen wanneer je het draait.

Verkies een tang een vork voor het draaien je vlees. Zo moet je er niet telkens in prikken en voorkom je dat het uitdroogt.

Voor perfect gesneden vlees, haal je beste messen tevoorschijn. Japanse messen zijn perfect voor het snijden van dunne of dikke plakken. Ze zullen ook nuttig zijn voor het snijden van groenten, vis en kruiden.

Klassieke of originele recepten

Een brede reeks aan voedingsmiddelen kan worden gebarbecued, maar het bakproces moet worden aangepast voor een perfect resultaat. Hier zijn een paar tips voor succesvolle barbecuerecepten:

Rood en wit vlees

Om rood vlees goed te kunnen garen, moet de blootstelling aan hitte intens en kortstondig zijn. Bij wit vlees moet het garen langzamer verlopen. De stukken moeten regelmatig gedraaid worden. Je kunt ze vooraf marineren in een pittig gekruide olie met rozemarijn, tijm, peper, …

Worsten en spiezen

Chipolata en merguez kunnen ook vervangen worden door witte of zelfs bloedworst. Spiezen kun je zelf maken. Knip stukken van dezelfde grootte en varieer de combinatie. Aarzel niet om zoet en hartig te mengen. Je kunt bijvoorbeeld een paar gedroogde abrikozen of stukjes ananas aan je gevogelte brochetten toevoegen.

Groenten

Er moeten zeker voldoende groenten beschikbaar zijn. Salades, geraspte wortelen of kool,tomaten, … Je kunt ook spiesjes maken met tomaat, paprika en uien of aardappelen in aluminiumfolie.

Vis

Het grillrooster moet hoog genoeg staan, om langzaam te kunnen bakken. Veel vissoorten zijn geschikt: sardines, zeebrasem, makreel, tonijn enz. Aarzel niet om je stukken te marineren. Dit kan in citroen, honing, witte wijn, teriyaki saus of sojasaus. Je kunt ze ook bestrooien met aromatische kruiden zoals dragon, dille, …

 

Een goede grill en een goede voorbereiding verzekert je zonder twijfel een fijne avond met jouw gasten.